La dermatologia en bits: convertint la pell en zeros i uns. Rosa Taberner

snorkeling_in_puerto_morelos_banner

catalonia

La pell: l’òrgan més extens del cos humà, tan a la vista i alhora tan complicada d’entendre. Representa una part molt important de les consultes a atenció primària, i la major part de metges de família treballen amb la desagradable sensació de que no en saben prou (bé, la majoria de dermatòlegs tampoc en sabem prou).

Alguns metges d’atenció primària van més enllà i fan tot el possible per aprendre una mica més; alguns dermatòlegs bojos anem més enllà i ens atrevim a intentar ensenyar allò (el poc) que sabem. I aquí és on les TIC ens ajuden i molt, doncs ens permeten establir uns ponts que faciliten aquesta comunicació i, el que és més important, ho fan en un sentit bidireccional i de manera horitzontal. Per a una ensenyança 1.0 estan els llibres, els articles científics i els cursos més convencionals. Però el món 2.0 ens obre una nova manera de relacionar-mos. Qualsevol (no cal ser catedràtic o cap de servei) pot obrir un bloc, un compte a Twitter o una pàgina a Facebook. Si el contingut és prou interessant i accessible, es qüestió de temps que comenci un diàleg que pot ser molt enriquidor en tots els sentits: tots aprenem i tots tenim alguna cosa que ensenyar. El quid pro quo, o el karma, o com li vulgueu dir, funciona de manera sorprenent en aquest món virtual. No guanyaràs diners, però acumularàs un altre tipus de riquesa molt més valuosa: coneixements i relacions.

A més tenim una avantatge: la dermatologia és una branca de la medicina amb un caràcter molt visual, i avui en dia tothom porta una càmera de fotos a la butxaca, ni que sigui la del seu telèfon mòbil. Això ha fet possible que la teledermatologia sigui cada cop més senzilla d’aplicar, sempre tenint en compte les qüestions de confidencialitat i seguretat, i les limitacions pròpies d’aquesta eina (una imatge val més que mil paraules, però les paraules, és a dir, la història clínica, també són importants). I no hem d’oblidar que el principal punt a favor de la teledermatologia no és la reducció de les llistes d’espera, sino el seu enorme potencial docent.

Blocs, xarxes socials, teledermatologia, … Les TIC han vingut per quedar-se. Desaprofitar tot aquest potencial seria una llàstima. Qui s’apunta?

Acerca de @OctaviFigueras

Grup de treball de dermatologia de la CAMFiC
Esta entrada fue publicada en Articulo de opinión, Clínica, Teledermatologia y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s